Tigara electronica nu afecteaza inima si sistemul circulator

O echipa de cercetatori din Gecia a dezvaluit rezultatele privind unui studiu despre la tigara electronica. La reuniunea anuala a Societatii Europene de Cardiologie a fost prezenat studiu reazlizat de o echipa de cercetatori din cadrul Centrului de Chirurgie Cardiaca Onassis din Atena cu privire la posibila legatura intre utilizarea tigarii electronice si problemele cardiace.

In cadrul acestui studiu au fost analizati 150 de fumatori de tigari obisnuite si 10 de utilizatori de tigari electronice. Voluntari au fost testati dupa ce au fumat o singura tigara obisnuita, iar acestia au suferit multiple schimbari atat ale ritmului cardiac si ale tensiunii arteriale, aceasta crescand. Utilizatorii tigari electronice au fost analizati dupa vaparea tigarii electronice timp de 7 minute, fara a suferi nicio schimbare semnificativa a functiilor inimii in acel timp.

Konstantinos Farsalinos este conducatorul studiului de la Atena, acesta precizeaza: “Luand in considerare pericolele extreme care sunt asociate tutunului, datele disponibile pana in momentul de fata sugereaza faptul ca tigara electronica este sanatoasa, sau in orice caz este mai putin daunatoare decat tigarile din tutun iar inlocuirea acestora cu tigari electronice poate duce la imbunatatirea starii de sanatate.”

Conform acestui studiului, nicotina din vaporii emanati de tigara electronica este absorbita mult mai putin decat este cea din fumul de tigara, in cazul in care ne referim la nivelurile mici de toxicitate. Farsalinos a adaugat si faptul ca nu s-au gasit urme de nitrozamine in tigarile electronice.

Dupa cum am mai mentionat tigarile electronice,chiar si cele cu fara nicotina ajuta persoanele care au probleme de natura psihologica asociate renuntarii la fumat. Acestea imita experienta fumatului, fara producerea fumului , fara sa afecteze sanatatea proprie, sau sanatatea celor din jur si fara sa contribuie la poluarea planetei si a mediului inconjurator.